Kiireetöntä joulun aikaa Mathildedalissa

Kuvassa kolme punaista tonttulakkia.

 

Mathildedal on joulukauden ehdoton vierailukohde. Kylän upeasti valaistu miljöö tarjoaa vaihtoehtoja niin vastuullisia jouluostoksia tekeville kuin kulttuuria kaipaaville. Jo viidettä vuotta järjestettävä joulukylä kutsuu nauttimaan kiireettömyydestä tunnelmallisessa ruukkiympäristössä.

Valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa Mathildedalin kylästä. Täällä voi kokea kulttuurielämyksiä tai levähtää majoitus- ja lähiruokapalvelujen äärellä. Nähtävää ja koettavaa riittää niin perheille, pariskunnille kuin pienporukoille.

Joulun alla Mathildedal muuttuu joulukyläksi. Pimeimpänä vuodenaikana kylän historiallinen ympäristö pääsee oikeuksiinsa, sillä silloin Mathildedal saa loistonsa upeasta valaistuksesta, joka tulee hyvin esille ympäröivän luonnon syleilyssä. Joulukylä syntyy asukkaiden ja yrittäjien yhteisvoimin; koko kylä henkii vanhan ajan tunnelmaa, kun kyläläiset hyödyntävät luonnonmateriaaleja katujen ja talojen koristuksissa.

 

Tänä jouluna Mathildedal muuttuu upeasti valaistuksi joulukyläksi.

 

“Joulukylän palvelut ovat auki viikonloppuisin perjantaista sunnuntaihin aina 23.12. asti. Jo viidettä vuotta järjestettävä joulukylä tarjoaa paljon koettavaa erityisesti perheen pienimmille. Lapset voivat tutustua tonttupajaan, josta löytyy muun muassa tonttulahjakone ja piparikone”, kertoo Hotel Mathildedalin yrittäjä Krista Gustafsson.

Tänä vuonna kylään on tuotu seitsemän metrin korkuinen kuusi. Ruukin rakennusten lomaan on puolestaan perustettu tonttupaja. Joulukylässä on viikottain tarjolla myös joululaulutilaisuuksia ja joulujazz-konsertteja. Useampana viikonloppuna kylän miehet esittävät Tiernapojat-laulunäytelmän.

Marraskuun lopulla Mathildedalissa avattiin myös perinteiset joulumarkkinat. Keskieurooppalaishenkisillä joulumarkkinoilla voi tutustua joulutapahtumiin, kierrellä kylässä ja nauttia paikallisten lähituottajien tuotteista ja jouluherkuista. Joulumarkkinoilla salolaiset nuoret esittävät joululauluja, ja lapsille on tarjolla askartelunurkka. Ehkä joulupukkikin voi käydä kylässä!

Jouluostoksille ilman hälyä ja tungosta

Mathildedalin joulukylään voi tulla vaan kiertelemäänkin. Kiireettömästä joulun ajasta nauttivat voivat poiketa lähituotteita tarjoavissa kahviloissa tai vierailla historianäyttelyissä ja museoissa.

Joululahjoja etsivien kannattaa tutustua kylän puoteihin. Second Chance, Ruukinkutomo, Huldan puoti ja Kehräämön puoti ovat niille, jotka etsivät lähimmäisilleen hieman erilaisia joululahjoja. Pienet käsityöläispuodit pitävät arvossa vastuullista lähituottamista, ja sieltä jos jostain voi löytää kotimaisesti tuotettuja joululahjoja. 

“Mathildedalissa on paljon tarjolla suomalaista käsityötä lahjaksi. Kylän myyjinä haluamme tietää, mistä tuotteidemme raaka-aineet tulevat. Suurin osa itse käyttämästäni materiaalista on teollisuuden ylijäämää, esimerkiksi kierrätettyä, mutta käyttämätöntä uutta neulosta”, kertoo Second Chance -liikkeen omistaja Maija Nuppula. 

Lähituotteita on tarjolla laajalti, käsintehdystä suklaasta käsinkudottuihin koruihin ja koriste-esineisiin. Monella Mathildedalin kauppiaalla on myös verkkokauppa, joten jos ei pääse ostoksille paikan päälle, voi Mathildedal-lahjan ostaa suoraan verkostakin.

“Joulunajan ostosten teko on monelle stressaavaa. Kauppakeskuksista voi hyvin tulla Mathildedaliin ja fiilistellä joulukylän upeaa valaistusta ja tunnelmaa. Samalla voi tehdä vastuullisia joululahjaostoksia”, Nuppula ehdottaa.

 

Ajankohtaista