Näe & koe

 

 

Kylässä tapahtuu!

Tutustu kylän tapahtumiin täällä.

Monien tarinoiden kylä

Lähde satumaiselle matkalle eteläiseen Saloon, Mathildedalin kylään. Hyppää junaan, bussiin, satulan selkään, veneeseen tai autoon. Pian olet jo perillä toisenlaisessa
maailmassa.

Mathildedalin ruukki on perustettu vuonna 1852 Viktor Zebor Bremerin toimesta. Hän oli toivehikas, tarmokas ja yrittäjäintoinen ruukinpatruuna. Korkeasta asemastaan huolimatta häntä voitiin pitää ihan tavallisena ihmisenä. Hän suunnitteli ja mahdollisti ruukin toiminnan sekä ympäröivän kylän rakentumisen.

Viktoria saattaisi kuvailla myös romantikoksi. Mathildedal tunnettiin ennen vuotta 1852 Hummeldalina, mutta Viktorin alettua kehittää ruukkitoimintaa sai kylä uuden nimen hänen rakkaan vaimonsa Ottiliana Mathildan mukaan. Mathildedal eli Matildan laakso on tänä päivänäkin mitä romanttisin matkakohde.

Luontoa ei sovi unohtaa Mathildedalista puhuttaessa. Luonto on ollut vahva osa kylää koko sen historian ajan. Matildanjärvestä virtaava puro on mahdollistanut kehityksen kylässä. 1880-luvulla puro valjastettiin sähkön tuotantoon vesipyörien avulla. Tänä päivänä saamme nautiskella puron solinasta, ja yhden vesipyörän meditatiivisesta liikkeestä. Ympäröivät metsät taas ovat mahdollistaneet aiemmin hiilenpolton ja nykyään ne tarjoavat meille kauniit puitteet retkeilyyn ja nautiskeluun. 

Kylällä kulkiessasi näet vanhoja tunnelmallisia rakennuksia, kuulet iäkkäiden puiden kuiskinnan, tunnet rustiikkisten pintojen kertomat tarinat sormiesi alla sekä huomaat kuinka tuoreen leivän tuoksu leijailee houkuttelevasti nenääsi. Tähän kylään ei voi olla ihastumatta.

Vaikka historia on vahvasti läsnä, niin kylämme on moderni ja nykyaikainen. Kylän elämän täyttää läsnäolo, luonto, liikkumisen ilo, lähiruoka, kädentaidot sekä toinen toistaan kiehtovammat tarinat yrittäjyydestä ja elämästä. Kesällä meitä viihdyttävät myös kesäteatteriesitykset sekä erilaiset konsertit ja tapahtumat.

Astu kylään!