Ajankohtaista

Kylän tapahtumat löydät tästä linkistä

Kukkia Mathildedalin Ruukkitehtailla

 

Syksy on saapunut meille kylään ja se merkitsee monelle Mathildedalissa rauhoittumisen aikaa. Kuitenkin vaikka kesän jäljiltä tahti on rauhoittunut, niin meillä on paljon kaikkea kivaa tiedossa syksyn ajalle. Syyskuussa useat palvelut ovat avoinna viikonloppuisin, mutta viikolla avoinna ovat vielä ainakin Mathildan Marina, Ruukin Krouvi sekä majoituspalvelut. Syyskuun tapahtumia ovat Matilda Rock sekä konsertit, joista yksi on Tango del norten konsertti 23.9. klo 18 Ruukkitehtailla.

Lokakuussa, viikolla 42, on syysloman aika, joten silloinkin palvelut ovat avoinna. Lisäksi lokakuun kohokohtia ovat Ruukkitehtaiden Kummitusmuseo sekä Mathildan Marinan Oktoberfest.

Syksyllä kannattaa myös ehdottomasti suunnata ruskaretkelle Teijon kansallispuistoon. Kierrä Matildanjärven ympäri, tutki heijastuksia järven pinnasta, ihaile värejä ja nauti raikkaan syksyisestä ilmasta. Retki Teijon kansallispuistoon on helposti yhdistettävissä myös kylävisiittiin, mukavaa ohjelmaa koko päiväksi tai jopa pariksi!

Yrittäjien mietteitä syksystä

Mikä syksyisessä Mathildedalissa on parasta?

"Luonnon ja kylän hiljaisuus ja rauha, sekä upeat syksyn värit luonnossa." -Krista, Hotel Mathildedal

"Värit, etenkin aurinkoisina syyspäivinä veteen heijastuvat ruskan värit!" -Maria, Mathildan Marina

Mitä syksy täällä Mathildedalissa merkitsee sinulle?

"Se on murros kohta, jossa kiireinen kesäsesonki vaihtuu rauhallisemmaksi syksyksi. On aika ideoida ja tehdä uusia suunnitelmia tulee kesäkautta varten." -Krista

"Rytmi muuttuu seesteisemmäksi ja saa luvan vähän hellittää. Rauhoitutaan, muttei kuitenkaan nukuta vielä." -Maria

Mitä itse tekisit Mathildedalissa tai mitä suosittelisit vierailijoille?

"Tulistelu viileässä syyssäässä Teijon kansallispuistossa on aina yhtä upea kokemus. Viikonloppuisin suosittelen lähtemään tutustumaan kylän puoteihin, kahviloihin ja palveluihin. Mathildedalin Ruukkitehtaiden Kummitusmuseo tarjoaa vähän erilaista koettavaa perheille." -Krista

"Suosittelen viikonloppumatkaa Mathildedaliin. Ulkoilua, sienestystä, marjastusta, kalastusta...Kynttiläillallinen ravintolassa ja villasukat & kirja majapaikassa." -Maria

Onko joku syksyinen ajankohta tai tapahtuma, johon suosittelisit osallistumaan?

"Kummitusmuseo ja siihen liittyvät ohjelmat syyslomaviikolla, sekä tietenkin livekeikat kylällä." -Krista

"Matilda Rock! Oktoberfest (Marina)." -Maria

Syyskuun aukioloajat kylässä

Ruukkipäivä 26.8.

 

Ruukkipäivää vietetään jälleen elokuun lopulla, 26.8. klo 11-15 Mathildedalin Ruukkitehtailla.

Ohjelma:
- klo 11 Luento: Kai Varsio - kuinka maailman kaikkien laivastojen tärkeimmät sotalaivat on dokumentoitu ainutlaatuisella tavalla kirjasarjaksi
- klo 12:30 Kylän historiakierros - lähtö Café Mathildedalin edestä
- klo 12:30 Kirjaesittely: Mathildedalin historiaa 170 vuoden ajalta - Ruukkikylästä lomakyläksi

klo 11-15
- Pellavan käsittelyä ja käsinkehräystä - Marja Launis
- Tutustu värttinäkehräykseen. Taito Varsinais-Suomen Paula Vanne esittelee perinteistä värttinäkehräystä ja villan karstaamista.

Vinttipuodissa:
- Köydenpunoja Mikko Snelmann valmistaa köyttä perinteiseen tapaan. Punontaan voivat halukkaat osallistua.
- Seppämestari Evelina Halosen taontaa ja työnäytöksiä.
- Puukkoseppä Juhani Rajala kertoo puukon ja vieheiden valmistuksesta Vinttipuodissa.
- Taidemaalari Liisa Tuomisen johdolla yhteistaulun maalausta. Kaikki halukkaat voivat osallistua.

Pekka Laakso musisoi ja laulattaa yhteislaulua.

Kylätori.

Vapaa pääsy!

Elokuun aukioloajat.

 

Elokuun aukioloajat kylässä!

Aukioloaikojen muutokset mahdollisia.

Lapsi vihreissä vaatteissa kurkkaa vanhan tehdashallin punaisesta ovesta sisään.

 

Kesä lähestyy ja niin lähestyvät lomasuunnitelmatkin. Päätimme Mathildedalissa kerätä vinkkejä seikkailuun, josta nauttivat niin lapset kuin aikuisetkin. Vinkeistä löytyy Mathildedalin parhaimmat puolet lapsiperheen näkökulmasta, vinkkejä puuhailuun, ruokailuun sekä yöpymiseen.

1. Kylän koko

Mathildedal on kokonsa puolesta pieni. Joka paikkaan pääsee kätevästi kävellen, joten auton kanssa ei tarvitse etsiä parkkipaikkoja jokaisen siirtymän yhteydessä ja bussillakin voi hyvin tulla Salosta. Perheen pienimmille kannattaa varata mukaan rattaat tai muut kätevät kulkuvälineet, jos sattuukin lyhyistä välimatkoista huolimatta väsy yllättämään.

Pienessä kylässä on seikkaillessa paljon katsottavaa. Ympärillä on jatkuvasti vanhoja rakennuksia, joista lapset yleensä ovat todella kiinnostuneita, etenkin kun vähän kertoo heille tarinaa vanhoista ajoista.

2. Alpakat – todelliset sydänten valtaajat

Täksi kesäksi alpakoita saapui Mathildedaliin 12 nuorta tyttöä, jotka saattavat olla vielä vähän arkoja, mutta se ei ihastelemista estä. Alpakat ovat jo vuosia olleet perheen pienimpien lemppareita kylässä, ja onko tuo ihme, sillä nämä suloiset ja sympaattiset eläimet ovat iloksi silmille.

Jos alpakoista herää kysymyksiä, niin kannattaa suunnata Ruukin Kehräämöön. He osaavat vastata mieltä askarruttaviin kysymyksiin näistä söpöläisistä.

3. Leikkipuisto | kylän piilossa oleva helmi – ainakin lasten mielestä

Meritien varrella, hieman kylän hulinasta sivussa sijaitsee Salon kaupungin leikkipuisto. Puistosta löytyy keinut, kiipeilytelineet pienille ja isoille, liukumäki ja hiekkalaatikko sekä tietenkin penkki lasten perään katsojille. Idyllisempi reitti leikkipuistoon on meren rannassa sijaitsevan uimarannan kautta polkua pitkin.

Leikkipuiston ympäristö on rauhallinen ja puistoa ympäröivät puut tuovat kivasti varjoa kesähelteillä. Mikäli leikkipuistossa oleskelu alkaa vanhempia kyllästyttämään, niin kannattaa suunnata puistovisiitin jälkeen ihastelemaan alpakoita. Näiden eläinten vuoksi saa minkä tahansa ikäisen lapsen lähtemään puistosta, mikäli siellä on jo tovi vierähtänyt.

4. Ruokailut ja kahvittelut kylässä

Mathildedalissa voi suunnata minne tahansa ruokailemaan lasten kanssa, sillä lapset ovat kaikkialle tervetulleita. Mathildan Marinassa on lapsille oma heille suunniteltu ruokalista ja satamassa on paljon myös pienille katsottavaa ikkunasta, joten melko rauhassa saa ruokailuhetken viettää. Myös Ruukin Krouvissa on lapsille oma lista.

Café Mathildedalissa on huomioitu perheen pienimmät muun muassa ”taaperon pulla ja mummulan marjamehu” -herkkupaketilla. Kesäaikaan Café Mathildedalissa on lounaspastaa, ja pastasta on myös mahdollista saada lasten annos.

Terhossa on lankkupizzoja, jotka vievät kaiken ikäisten kielet mennessään. Matildankartanon leipomoravintolassa ruoka valmistetaan tuoreista lähiraaka-aineista ja lapsille on oma lautanen, jälkiruuaksi maistuu vaikka talon oma kesäjäätelö tuoreista marjoista.  PetriS Chocolaten kahvila sijaitsee vanhassa koulurakennuksessa Mathildedalin Keskuspuistoa vastapäätä.

Kesäaikaan Viettelysten vaunu -jäätelökioski on avoinna Terhon vieressä ja aivan jäätelökioskin vierellä on Vinosti bistro, josta myös löytyy lapsille omia annoksia.

5. Aktiviteetit lasten kanssa

Jos lasten kanssa haluaa kokeilla jotakin aktiviteettia, niin meiltä Mathildedalista löytyy valinnanvaraa tähän. Mathildedalin Keskuspuistossa on Adventure Golf -rata, tämä sopii hyvin myös vähän pienemmille pelaajille. Lisäksi Keskuspuistossa on myös padel- ja tenniskentät.

Teijon kansallispuistossa Matildanjärvellä voi vuokrata veneen tai kanootin Natura Vivalta ja lähteä tutkimaan järveä. Lisäksi kylässä on monia mahdollisuuksia pyöräilyyn. Natura Vivalta voi vuokrata pyöriä kansallispuistoon. Lisäksi pyöräilyyn voi tutustua myös Meri-Teijo Bike Parkissa.

6. Metsäretki

Kansallispuisto tarjoaa kaiken pituisia reittejä, joten myös lapsille sopivia reittejä löytyy. Suosituimmat reitit lähtevät Matildanjärveltä. Lisäksi Matildanjärven ympäristössä on useita taukopaikkoja. Matildanjärvellä on myös pieni uimaranta, joka on melko matala, joten myös pienempien lasten kanssa uskaltaa lähteä pulikoimaan. Uimarannan lähellä on myös vuokrattava sauna. Saunan voi vuokrata Natura Vivalta.

Matildanjärven parkkipaikalta lähtee 1,3 km pituinen Muurahaispolku-reitti, joka on suunniteltu lapsille. Muurahaispolun avajaisia vietetään la 27.5. Ruukit @ Retket -päivässä Teijon kansallispuistossa.

7. Yöpyminen lasten kanssa

Lasten kanssa yöpymiseen on useita vaihtoehtoja. Mathildan Marina, Hotel Mathildedal, Matri House ja Meriruukin mökit ovat kaikki lapsiystävällisiä vaihtoehtoja. Hotelleissa osiin huoneista on lisävuodemahdollisuus sekä usealta löytyy myös vauvan sänkyjä.

Näiden lisäksi Mathidedalissa on kaksi caravan-aluetta, toinen on Ruukinrannassa Mathildan Marinan caravan-alue ja toinen kansallispuistossa Matildanjärven lähettyvillä. Kansallispuistossa on myös eräkämppiä, joita voi varata Natura Vivan sivuilta.

Tervetuloa kylään kaikki isot ja pienet seikkailijat!

Ajankohtaista